Amenajarea casei - proiectul de suflet al anului 2021

publicat de catre Ioana Serea pe 8 Decembrie 2021

Amenajarea casei – proiectul de suflet al anului 2021

Unul dintre cele mai frumoase proiecte ale acestui an, 2021, a fost unul de suflet, de amenajare a casei!

A fost pe masura frumos si provocator, dar per total, la final de proiect, cand trag linie, sunt tare multumita si a iesit exact asa cum ne-am dorit, pe sufletul nostru!

Stiu ca multi dintre voi, cei care ma urmariti, ati mai vazut mici particele, ati mai aflat de unii colaboratori implicati in acest proiect, dar a venit momentul sa va dezvalui totul!

Nici nu-mi dau seama efectiv de unde sa incep, pentru ca fiecare etapa, fiecare lucru de care m-am ocupat, a fost ca un mini proiect in cadrul proiectului mare.

Voi incepe cu un aspect pe care multi dintre voi vreti sa-l aflati, daca am facut totul “dupa capul meu”, sau am apelat la un specialist, un designer de interior. Raspunsul este da si nu! :)) Nu, pentru ca nu am cerut consultanta pe acest priect anume, si da, pentru ca am luat toate idelile, culorile si toate cele necesare de la proiectul de amenajare anterioara al apartamentului, unde am fost asistati de un designer de interior. Asadar, pe principiul putine idei si fixe, atat de tare ne-a placut cum a iesit apartamentul, incat am implementat totul si la casuta.

Am facut mobila la comanda sau am cumparat-o de-a gata? 3 corpuri de mobila eu fost luate de-a gata, iar restul mobilei am ales sa o facem la comanda, customizat pe spatiile casei si necesitatile noastre. Tot aici, de-a gata, am luat si mesele, plus scaunele.

Ce stil am ales? Cred ca cel scandinavic ni se potriveste cel mai mult, cel putin in momentul de fata, pentru acest proiect.

Care este cromatica ce sta la baza? Predominant este albul, si am ales sa il combinam cu nuante de gri, iar pata de culoare a fost galbenul-mustar, de care va zic ca sunt pur si simplu indragostita.

In continuare va voi prezenta incaperile, si va voi povesti un pic de fiecare in parte.

Diningul (sau locul de servit masa)

Aproape pot spune ca este locul meu preferat din casa, dar m-as grabi sa afirm asta, pentru ca toate celelalte particele ale casei imi plac in egala masura.

Oricum, a fost unul din criteriile de baza in alegerea casei, si anume sa aiba spatiu special si dedicat de dining.

Am ales sa facem mobila la comanda pe un perete, cu spatii deschise si inchise, sa punem si bibelourile de la bunica…dar sa avem si unde sa le ascundem :))

Masa este de la Ikea, este extensibila, ajunge pana la 10 persoane. Aici am ceva de mentionat, si anume ca, masa este compusa din blat si picioare si se vand separat. Pe langa faptul ca nu prea o gasesti in stoc, risti sa gasesti fie blatul, fie picioarele, fie in Ikea Baneasa, fie in Ikea Pallady, iar stocul de pe site nu coincide cu cel din magazin. Pentru 2 mese pe care le-am luat, am facut undeva la 10 drumuri in ambele magazine…Not cool!

La scaune am stat ceva in dubiu, dar acest model la care ne-am oprit e unul clasic, modern, am simtit ca nu dau gres cu el.

Livingul (fosta sufragerie)

Preponderent in diferite nuante de gri, livingul are un strop de culoare, una indrazneta, putin galben.

O canapea facuta la comanda, cu multe perne, un covor cu un pattern haios de la Chilipirul Zilei, 3 masute de cafea ce le puteti gasi la Dekos, si nelipsitul semineu de la Seminee Valcea, atat!

Un lucru pe care l-am stiut cumva dintotdeauna, a fost ca, atunci cand vom avea casuta noastra, semineul v-a fi nelipsit, de-a dreptul nelipsit! Stiam ca va fi electric, cu un desing modern, si nu ma voi complica cu cel traditional, cu lemne, horn si tot ce mai implica. Pe acela il lasam pentru un viitor proiect, casuta la munte :))

In rest, zic eu ca imaginile vorbesc de la sine!

Dormitorul parintilor

Ne-am limitat strict la un spatiu in care dormi, te odihnesti, si nu un alt loc de distractie 🙂

Astfel, un pat cu 2 noptiere, 2 veioze de la Dekos la lumina carora sa citesti o carte inainte de culcare, consider ca sunt suficiente.

Ce mi-am dorit neaparat in dormitor a fost sa avem si noi niste tablouri…pana acum le-am evitat din cauza gaurilor in pereti, a intrebarii ce imagini sa contina acele tablouri..

Am gasit solutia perfecta de prindere – voi detalia un pic mai jos despre ea, dar vreau sa va recomand o peroana din comunitatea mea, care m-a asistat si ajutat la acest subiect, tablourile personalizate: Eram Memories!

Momentam este un pic ironic spus “dormitorul parintilor” si “citit o carte inainte de culcare”, caci viata de parinti, abia aflati la inceput de drum, cu un bebelus si un toddler, e un pic diferita in realitate. :)) Nu vreau sa descurajez pe nimeni, dar dormitul se intampla cu cel putin un copil in pat, ce doarme de multe ori de-a curmezisul, mai mananca peste noapte, si te adorme el pe tine seara cand mergeti la culcare! :))

Dormitorul copiilor

Tot din categoria “Social media VS Realitate”, dormitorul copiilor este doar scriptic al lor, pentru ca, asa cum mentionam mai sus, somnul se intampla in toate formulele, in toate paturile, in toate camerele, dar sub nicio forma parintii in dormitorul matrimonial si copiii il al lor :))

Patul este de la Ikea, este extensibil, noptiera si veioza sunt de la Dekos , iar patutul de bebelus..he he…de 4 ani de zile de cand il avem de la carina, nu mai stim de unde e.

Bilioteca copiilor este tare draguta, dar ne-ar fi fost mai folositoare una mai generoasa, iar scaunelul haios este de la Chilipirul Zilei. 

Piesa de rezistenta a acestei camere consider ca este setul de tablouri de la Icopix. De-a dreptul deosebite! Le ador!

Camera de joaca

Stiti acel loc magic plin de jucarii, unde poti face oricat de multa dezordine vrei?! Ei bine, copiii mei au asa ceva! Mi l-am dorit eu mai mult decat ei! :)) 

Eu il vad ca acel loc in care copiii stau si se joaca, chiar se antreneaza unul pe altul, nu vor sa iasa de acolo, si casa e lipsita astfel de jucarii! :))

Acum ca am terminat cu camerele, vreau sa va mai povestesc de cateva elemente, care fiecare in sine a fost ca un mini proiect in toata aceasta actiune de decorare a casei.

Iluminat

Ei bine, aici gama de corpuri si sisteme de iluminat este atat de vasta, iar optiunile de unde sa le achizitionezi sunt atat de multe, de iti ia ceva pana sa iti faci o idee despre ce vrei, si de unde sa iei mai exact.

Noi am mers pe niste variante moderne consideram noi (cel putin asa erau catalogate sau categorisite in site-urile pe care ne-am uitat :)) ), si, montate pe tavan/pereti, arata clar diferita fata de niste poze de prezentare pe un site. 

In linii mari gama este cam aceeasi peste tot, preturile difera. Noi am cautat foarte mult pe online, chiar am gasit si ne-am oprit la niste variante, pana cand a ajuns sotul la Leroy Merlin si mi-a zis ca tot cosul nostru de cumparaturi al corpurilor de iluminat la care ne-am oprit, este la jumatate de pret in offline, la magazinul de bricolaj mentionat.

Asadar, in ordinea pozelor postate mai jos, de la stanga la dreapta, avem asa:

  • Corp suspendat pentru bucatarie – Leroy Merlin
  • Corp suspendat pentru dining – Leroy Merlin
  • Corp suspendat pentru living – Leroy Merlin
  • Corp suspendat pentru dormitor parinti – Ikea
  • Veioza –  Dekos 
  • Corp suspendat pentru dormitor copii – Lustre.ro
  • Corp suspendat pentru camdera copiilor – Leroy Merlin
  • Aplice perete – Leroy Merlin
  • Plafoniera tavan – Leroy Merlin

Perdele, draperii si jaluzele

Ai zice ca acest capitol e simplu, nu? Putine optiuni, deci implicit putina bataie de cap…

Asa am gandit eu cand am inceput sa ma ocup de acest aspect al casei. 🙂

Cred ca partea cea mai simpla a fost la geamul mare de la living si dining, plus cele 3 dormitoare, unde in ceea ce priveste sistemul de prindere, exista cam 2 optiuni: sina sau galerie. Galeria este un pic mai clasica, asa ca la noi a fost simpla alegere: sina!

Stiam ca ne dorim perdele albe, simple, transparente, si draperii opace, galbene sau culoarea mustarului. Provocarea a fost la dimensiuni, si oricat de mult am cautat de-a gata, tot la comanda am ajuns sa facem.

Geamurile din dresinguri au fost si ele simple de imbracat: rolete opace, gri – atentiee, contrar asteptarilor, nu gasiti toate dimensiunile posibile si imposibile de rolete opace, iar gama de culori este limitata.

Un pic de provocare a fost la geanurile de la dining si de la bucatarie, una din primele optiuni fiind storurile romane – sunt la moda..aparent! Dar costa de pana la 10 ori (10 ori!!) mai mult fata de rolete! Si am cerut oferta de la multi furnizori, toti fiind la unison cu niste preturi exorbitant de mari!! Asa ca roletele noastre albe sunt de-a dreptul perfecte!! :))

La bucatarie greu, dar greu, am gasit o roleta la o dimensiune asa mare, si sa mai fie si zi-noapte.

O gama foarte diversificata gasiti la Leroy Merlin, iar preturile fata de alte magazine de bricolaj sunt cele corecte, si accesibile!

Tablouri

Pana in acest moment in viata nu am avut parte de tablouri…surprinzator, nu?! 😀

Mi-era frica de gauri in perete, de tabloul in sine…asa ca n-am dat curs.

Dar evoluam pana la urma, asa ca am zis sa-mi iau inima in dinti.

Am avut parte de foarte multa rabdare din partea a doua fete, de la  Icopix si de la Eram Memories, care mi-au ascultat nevoile si mi-au oferit niste solutii pe masura, personalizate, iar acum am ajuns pur si implu sa ador tablourile!!

Ce a atarnat foarte mult la acest capitol, este sistemul de prindere. Nu stiu daca CEL mai NOU, dar clar FOARTE nou, este sistemul de prindere de tip simeza. Este practic o bara ce se prinde in perete, la linia cu tavanul, de care atarna niste fire de plastic transparente, de care sunt agatate cargile pe care stau tablourile!

Interesant, nu?!

Gresia, faianta si parchetul

Cu aceste ultim aspect legat de casa, gresia, faianta si parchetul, inchei instoria casutei noastre.

Si, cumva, aici nici macar nu am prea multe de povestit!:)) Asta pentru ca “ne-au fost date”, si nu am avut dreptul de a opta asupra lor! :))

Ne-au placut, asa ca le-am pastrat. Vedem in timp daca ramanem la ele sau le schimbam.

Singurul lucru pe care l-as fi ales diferit sunt scarile interioare, care le-as fi facut din lemn.

Ca mentiuniuni, gresia (prima imagine de la stanga) este poroasa, are avantajul ca nu aluneci pe ea, dar cand dai cu mopul pe jos, se usuca foarte greu.

Asa este si faianta la bucatarie (ultima imagine de la stange), poroasa, si este de vazut in timp cat de mult se murdareste si cat de greu se spala.

Asadar, am ajuns si la finalul acestui priect, si va multumesc tuturor pentru sustinere!

Daca ziceti ca am omis bucataria, am facut-o intentionat :))

Pe acel subiect voi reveni cu un articol special!

Va imbratisez cu drag,

Ioana