3 locuri de neratat in Apuseni

publicat de catre Ioana Serea pe 20 August 2023

3 locuri de neratat in Apuseni

Apusenii ii aveam pe lista de vizzitat…dintotdeauna!

Pe langa toata geografia pe care am invatat-o in scoala generala, si care m-a fascinat (ca sa intelegi, eu am dat BAC-ul la geografie, atat de mult mi-a placut), mai aveam si povestile mamei (acum aka buni), din tineretea ei…si ce sa zic…abia asteptam sa ajung si eu sa vad cu ochii mei tot ce e de vazut!

Zis si facut! Parte din concediu din vara lui 2023, l-am planificat in Apuseni.

Am luat cazare strategica, la baza Parcului Natural Apuseni, in Arieseni, de unde ajungi usor si repede (relativ la o ora, maxim o ora jumatate distanta), la tot ce e de vazut in Apuseni!

Am trecut pe lista multe pesteri si cascade, si multe lucruri de vazut neaparat.

Traseul pe zi l-am facut in functie de ce si cate poti vizita mergand intr-o singura directie. Daca aveam 3 pesteri de vazut mergand o ora si jumatate inspre nord-vest, ei bine, acelea erau locurile de vizitat  in acea zi. Dar stii cum e cu planul de acasa si cel din targ…in functie de mesele si ssomnul celor mici, ajungeam sa vedem cam 2 din cele 3 lururi propuse.

Dar tot din categoria cu planul de acasa si cel din targ, am ramas atat de placut impresionata de tot ce am vazut, atata verde de jur imprejur, atata natura frumoasa…m-am simtit ca atunci cand eram mica si mergeam la bunici. Chiar am avut un sentiment puternic de intorcere la origini.

Lucrurile micute precum vacile care mergeau la pasune, sau ghivece de flori, m-au super binedispus!

Am avut ocazia sa facem plimbari prin padure, pentru a ajunge la diferite pesteri, cascade sau obiective turistice, dar si cu masina…ratacindu-ne un pic prin munti…dar asta este alta poveste!

Cert este ca fiecare plimbare in natura ne-a incarcat cu foarte multa energie pozitiva!

Cascada Varciorog 

Este o cadere de apa de 15 metri inaltime (aproximativ cat o cladire de 3 etaje), pentru care merita din plin sa bati drumul.

De la strada pincipala, poti merge pe jos (distanta de 5km), sau poti merge – cel putin pana intr-un punct, cu carute trase de cai.

Noi am pus organismul in miscare, si tare bine am ales.

Drumul prin padure este lejer, si poate fi parcurs si de copiii mici. Desi noi am fost vara, in iulie, pe drum intalneam destul de des siroaie de apa, care ne obligau sa-i luam pe cei mici pe sus, sa nu se ude si sa sa inamoleasca. S-a lasat cu o febra musculara la maini de mai mare frumusetea a doau zi :))

Dintr-un punct incolo, puteai ajunge la cascada fie prin partea stanga a ei, drum foarte abrupt, fie prin partea dreapta, drum aparent mai lin.

Noi ne-am incumetat si am mers prin stanga, dar deja aveam emotii la intorcere.

Cascada frumoasa, am facut poze, ne-am bucurat de ea.

Partea buna este ca puteai trece pe partea cealalta a malului, pe un bustean (cum a ales sotul meu, cu glezna luxata cu o saptamana inainte), sau direct prin apa.

Eu nu m-am riscat sa traversez copii de pe un mal pe altul pe bustean, asa ca m-am descaltat fain frumos, si am luat cate una bucata copil in spate, si am trecut prin apa.

RECE! RECE sloi! Dupa prima tura, am stat un pic sa-mi…simt picioarele…unica senzatie…nu tocmai placuta…

Cat despre traseu, iti poti imagina ca abruptul din partea stanga cum te uitat catre cascada, trebuia sa aiba corespondent si in partea dreapta..asa ca, pe alocuri, mai ca nu eram ca niste maimute catarate pe munte, prin copaci, doar ca sa reusim sa trecem.

Astfel, nu pot sa-ti recomand niciunul din trasee, ca ambele au avantaaje si dezavantaje.

Cascada Pisoaia

Daca la Cascada Varciorog s-a lasat cu peripetii, la Cascada Pisoaia lucrurile au mers ca unse.

Am parcat masina foarte aproape de ea (puteai cu lejeritate sa faci cateva poze din masina si ziceai ca ai bifat-0 si pe aceasta :)) ), am facut 2 pasi, dar fix 2 pasi, si gata am fost ajunsi langa cascada.

Caderea de apa se realizeaza de la cca.18 m inalțime, cu un front de despletire a firului apei de 25 m pe abruptul stancos pe care se scurge. 

Este spectaculoasa, merita din plin vazuta!

Groapa Ruginoasa

Ei bine, la aceasta poti ajunge pe 2 cai, cel putin asa am vazut noi la fata locului. 

O optiune este de amerge cu masina pana intr-o parcare, abatandu-te de la drumul principal, dar noua nu ni s-a parut tentanta.

Ce-a de-a doua cale, ceaa pe care am mers noi, presupune lasarea masinii pe parginea drumului, si o plimbare prin padure.

Ceea ce se intampla este ca la inceputul drumului, traseul este destul de provocator, de stancos, de periculos as putea spune, foarte abrupt.

O data ce treci de el, poti merge linistit prin padure.

O data ajuns la Groapa Ruginoasa, vei uita tot greul de la inceputul plimbarii, care practic te asteapta si la finalul ei.

Groapa Ruginoasa face parte din Parcul Natural Apuseni și reprezintă o vale cu versanți abrupți, formată prin eroziune de șuvoaie (ravinare) ceea ce a determinat apariția stratelor de cuarțite (de culoare roșu-violaceu), conferind zonei (din punct de vedere peisagistic) un aspect aparte. Groapa Ruginoasă crește în fiecare an, înghițind copacii de pe marginea ei.

Senzatia este aparte…ti se ia rasuflarea cand o vezi, cat de frumoasa este, dar nefiind amenajata de jur imprejur, pastrezi un pic distanta, sceptic, si cu o usoara ameteala.

Dar daca ajugi pana in Apuseni, ar fi pacat sa o ratezi!

In video de mai jos vezi cu ochii tai aceste frumuseti ale naturii, de care te vei indragosti iremediabil!

Sa-ti fie de folos informatiile si pentru mai multe idei de calatorie cu cei mici aboneaza-te Canalului de YouTube si porneste notificarile pentru a fi prima persoana care vede ce am impartasit!

Cu drag,

Ioana