5 pesteri de vazut in Apuseni

publicat de catre Ioana Serea pe 20 August 2023

5 pesteri de vazut in Apuseni

Din clipa in care am planificat vacanta noastra la munte, in Apuseni, am stiu ca lista pesterilor de vizitat va fi luuunga!

Am facut research ca la carte, ca in putinele zile pe care le petrecem in acea parte a tarii, sa atingem cat mai multe obiective turistice.

Traseele zilnice le-am facut bineinteles in functie de programul copiilor, de orele de mese si de somn, si ce putem vizita in restul timpului.

Pe scurt, ne-am propus undeva la 3 obiective turistice de vazut pe zi, dar in realitate am bifat doar 2.

Vazand cum decurg lucrurile, am ales sa vedem cele mai titrate lucruri de vazut in Apuseni, si sa lasam pe lista, pentru data viitoare,si alte obiective.

Asadar, daca scenariul iti suna cunoscut, iti recomand sa treci pe lista scurta urmatoarele 5 pesteri!

Ce-ti pot spune din capul locului este ca toate sunt superbe, total diferite intre ele (ce vezi intr-una n-o sa vezi in cealalta) si sunt foarte bine amenajate pentru turism: podete si lalustrade fie din fier fie din lemn, ce permit parcurgerea lor atat de copii mici cat si de varstnici.  

1. Pestera cu Cristale din mina Farcu
Peştera cu Cristale din mina Farcu este singura peşteră din România accesibilă oricui îşi doreşte să descopere lumea strălucitoare a delicatelor cristale de calcit, accesibilă în trecut doar speologilor. Peștera a fost descoperită în timpul exploatărilor miniere pentru extragerea bauxitei.
Avansarea frontului de lucru în galeria din mina Farcu a dus la deschiderea unei peșteri de tip geodă, o cavitate fără legătură cu exteriorul.
Lipsa unei căi de comunicare cu exteriorul a creat condițiile ideale pentru formarea cristalelor de calcit.
Accesul în peșteră se face printr-o galerie minieră unde este amenajată o expoziție dedicată mineritului.
Aici sunt expuse obiecte ce erau folosite în munca de zi de zi a minerilor, precum și diferite mostre de bauxită.
După o incursiune în muzeul minier, vei putea privi în adâncurile unui aven subteran, astfel amenajat încât să ofere o perspectivă spectaculoasă spre fundul pământului.
Traseul turistic continuă spre peștera propriu zisă, care deşi este mică, este bogat împodobită cu cristale de forme diverse.
Punctul terminus este un balcon, de unde vizitatorii pot admira celebrele discuri de Farcu și „Libelulele de cristal”.
Programul de vizitare al pesterii este:
Luni-Duminica: 10:00-17:00.
Tarifele sunt:
Adulti: 35 lei
Copii: 25 lei
Las aici link dorect catre site-ul oficial al Pesterii cu Cristale din mina Farcau.

2. Pestera Ghetarul Scarisoara

Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. De aici îi vine și numele de „ghețar” iar „Scărișoara” provine de la comuna Scărișoara situată 16 km mai jos, de care aparținea administrativ în vremea când a fost numită astfel.
Intrarea în Ghețarul de la Scărișoara se face printr-un impresionant aven, a cărui gură, cu un diametru de 60 m, se deschide în pădurea din marginea platoului. O potecă îngustă săpată în stâncă și câteva scări metalice ancorate în pereți înlesnesc coborârea celor 48 m cât măsoară adâncimea avenului. Pe fundul lui se păstrează în tot timpul anului un strat gros de zăpadă. Aici se pătrunde în Sala Mare printr-un impresionant portal măsurând 24 m lățime și 17 m înălțime. Topografia Ghețarului de la Scărișoara este simplă, deoarece peștera reprezintă o încăpere unică cu o dezvoltare totală de 700 m. În mijlocul acestei încăperi se află un imens bloc de gheață, cu un volum de 80.000 m3 și care dăinuie în peșteră de peste 4.000 de ani. Fața superioară a blocului (3.000 m2) formează podeaua Sălii Mari. În partea dreaptă acest planșeu se frânge într-un tobogan abrupt de gheață, care dă într-o zonă, denumită Biserica. Aici apar primele formațiuni stalagmitice de gheață. Aceasta este zona turistică, restul fiind rezervație științifică, cu două sectoare distincte. În latura din dreapta intrării se află Rezervația Mică, la care se ajunge coborând o verticală de 15 m în rimaia dintre stâncă și gheață. În stânga se află Rezervația Mare, spre care se coboară o verticală de 20 m la baza căreia galeria continuă puternic descendentă. Aceasta este Galeria Maxim Pop. În amândouă rezervațiile, lângă ghețar reapar stalagmitele de gheață, dintre care unele au o existență permanentă iar altele se topesc în cursul verii, dar se refac în forme asemănătoare în lunile de iarnă. Formațiuni de stalagmite în Peștera Scărișoara Dincolo de aceste speleoteme înghețate, aspectul peșterii se schimbă total, locul gheții fiind luat de concrețiuni de o mare diversitate și frumusețe. Stalactite, stalagmite, coloane, draperii parietale, coralite, gururi…. Acestea abundă mai ales în Galeria Coman – o prelungire îngustată a Rezervației Mari – care coboară în pantă accentuată până la adâncimea maximă a peșterii de 105 m, apropiindu-se în același timp la numai câțiva metri de cea de a doua perlă a sistemului carstic Scărișoara – peștera Pojarul Poliței. De fapt, între cele două cavități a existat cândva, înainte de începutul formării blocului de gheață, o comunicare naturală.
Programul de vizitare al pesterii este:
Luni-Duminica: 10:00-18:00.
Tarifele sunt:
Adulti: 25 lei
Copii: 25 lei

3. Pestera Meziad

Peștera Meziad este o peșteră mare, fiind una dintre primele peșteri amenajate și mult timp una dintre cele mai lungi peșteri din România (4.750 m lungime cu mai multe nivele).

Peștera se află la o altitudine de 297 metri, iar gura de intrare a peșterii are o înălțime de 16 metri și o lățime de 10 metri. Peștera are două nivele de carstificare: Nivelul inferior, care însumează 1.542 m și se caracterizează prin spații neobișnuit de ample, măsurând frecvent între 20-30 metri lățime și 15-20 metri înălțime. După circa 400 metri, galeriile se îngustează brusc, nivelul inferior prelungindu-se prin două galerii greu accesibile și care, din această cauză, nu sunt incluse în sectorul turistic al peșterii. Nivelul superior, în lungime totală de 3.208 metri, prezintă trei zone principale de racord cu galeria inferioară: Galeria descendentă, Galena de joncțiune și Gâtul dracului. Suprapunerea celor două niveluri în regiunea Podului Natural creează un spectacol deosebit de impresionant, înălțimea totală a cavernamentului ajungând aici la 35 metri.

Programul de vizitare al pesterii este:

Luni-Duminica: 10:00-17:00.
Tarifele sunt:
Adulti: 35 lei
Copii: 25 lei (5-14 ani)
Las aici si link direct catre site-ul oficial al Pesterii Meziad!

4. Pestera Poarta lui Ionele

Peștera Poarta lui Ionele este locul in care ies la lumină apele ce se pierd în ponoarele și dolinele de pe valea oarbă dintre Iapa (Dealul Frumos) si cătunul Mununa. Această a fost dovedită de colorările cu fluoresceină facute de speologii clujeni. Este aceiași apă ce trece prin Peștera-aven Ghețarul de sub Zgurăști care se găsește la 130 m distantă. Colorările cu fluoresceină făcute de Clubul Polaris în finalul activului din Zgurăști au apărut în Poarta lui Ionele după 24 de ore, confirmând legătura dintre ele, dar și viteza extrem de mica de curgere a apei datorată imenselor lacuri în care staționează. Apa saturată cu calcar dizolvat precipită pe distanța dintre peșteră și vărsarea în Ordincușa, 150 m mai jos și formează frumoase cascade de travertin și gururi.  Intrarea în peșteră se face printr-un portal înalt de 22 m. După primii 10 m, coborând panta de grohotiș întâlnim izbucul[4] sub peretele stâng activ tot timpul anului. La 50 m de la intrare, galeria peșterii cotește în unghi drept la stânga. Urmează o săritoare care se urcă ușor datorită aderenței podelei, în fapt un perete vechi de gur. Galeria e foarte înaltă, 32 m. Peștera își pastrează profilul avand podeaua acoperită de pietriș sau bazine de tip gur. După 20 m apare un nou cot de 90° la stânga. În fundul galeriei se coboară spre fundul unui lac periodic, de obicei sec. La ploi puternice sau topirea zăpezii pe aici apare un puternic curent de apă care inundă întreaga podea a peșterii de la acest nivel.  Dacă la ultimul cot escaladăm marele dom de pe partea dreaptă, după 12 m. ajungem în galeria superioară. Este mult mai strâmtă și urcă în trepte. Găsim și câteva formațiuni modeste, stalactite, stalagmite, scurgeri parietale.  Peștera este inundată o mare parte din an, după cum o dovedesc și pereții care au diferite culori în funcție de nivelul apei.
Programul de vizitare al pesterii este:
Luni-Duminica: 10:00-18:00.
Tarifele sunt:
Adulti: 15 lei
 

5. Pestera Ursilor

Peștera Urșilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. Este unul dintre principalele obiective turistice ale Munților Apuseni, aflându-se la o altitudine de 482 m.

Interiorul se distinge prin diversitatea formațiunilor de stalactite și stalagmite existente, ca și prin cantitatea impresionantă de urme și fosile ale ursului de cavernă – Ursus spelaeus – care a dispărut în urmă cu 15.000 de ani. Pe lângă acesta au mai fost descoperite și fosile de capră neagră, ibex, leu și hienă de peșteră. La intrarea în peșteră se află un pavilion, compus dintr-o sală de așteptare, casa de bilete, un bar, un mic muzeu speologic și un stand cu suveniruri și obiecte artizanale specifice zonei. Cu o lungime de peste 1.500 m, peștera se compune din galerii aflate pe două niveluri: prima galerie, cea superioară, în lungime de 488 de metri poate fi vizitată de turiști, iar cea de-a doua, lungă de 521 m este rezervată cercetărilor științifice. Schema simplificată a peșterii Galeria superioară, disponibilă vizitării, este compusă din 3 galerii și diferite săli: Galeria “Urșilor” (sau Galeria Oaselor), Galeria “Emil Racoviță”, Galeria “Lumânărilor”, Sala Lumânărilor, Sala Spaghetelor, Sala Oaselor. Printre formațiunile de stalactite și stalagmite se remarcă Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul și Căsuța Piticilor, Draperiile din Galeria Urșilor, Portalul, Pagodele și ultima sală, Sfatul Bătrânilor, iluminată cu lumânări. Temperatura în peșteră este constantă de-a lungul anului (10 °C), iar umiditatea se menține la 97%.

Programul de vizitare al pesterii este:

Luni-Duminica: 10:00-19:00.
Tarifele sunt:
Adulti: 40 lei
Copii: 40 lei (indiferent de varsta – noi pentru toti membrii familiei, 4 la numar, am dat 160 lei…scump domn’le, scump…dincolo era mai ieftin… ca sa zic asa :)) )
Las aici si link direct catre site-ul oficial al Pesterii Ursilor!

Sper sa-ti fi starnit curiozitatea si sa pui si tu acese 5 pesteri pe lista obiectivelor de vizitat in Muntii Apuseni.

In video de mai jos am incerca sa surpind pe cat posibil frumustile fiecarei pesteri in parte.

Sa-ti fie de folos informatiile!

Cu drag,

Ioana

#apuseni #muntiiapuseni #pesteriapuseni #pesterimuntiiapuseni #pesterameziad #pesterapoartaluiionele #pesterascarisoara #pesteraghetarulscarisoara #pesteraursilor #pesteracristalelor #minafarcau #ioanaserea #blogger #vlogger #youtuber #bucuresti #romania