Pestera Devetashka, atractia de neratat din Bulgaria, de langa Veliko Tarnovo

publicat de catre Ioana Serea pe 18 August 2023

Pestera Devetashka, atractia de neratat din Bulgaria, de langa Veliko Tarnovo

Deja nu mai este un secret ca unul din orasele dragi mie si familiei mele, aflat la 200 km de Bucuresti, 3 ore de mers cu masina, este Veliko Tarnovo din Bugaria (gasesti aici mai multe detalii legate de el).

De fiecare data cand am mers acolo, am incercat sa atingem cat mai multe obiective turistice, dar am mai lasat ceva si pentru data viitoare, ca sa avem de ce reveni.

Am vazut Fortareata Tsaravets (vezi detalii aici), Cascada si Canionul Hotnitsa (detalii aici), Mini Bulgaria Park (detalii aici ), si Parcul Natural Krushuna (detalii aici).

Ei bine, daca tot bati drumul pana la Parcul Natural Krushuna, iti recomand sa mai mergi 15 km – cam 20-25 minute pana la Pestera Devetashka.

Merita din plin si nu vei regreta o secunda!

Este una dintre cele mai frumoase si cunoscute pesteri din Bulgaria si se afla pe lista celor mai vizitate obiective de catre romani!

Devetashka, de dimensiuni impresionante, se distinge prin forma sa aparte, care include 7 gauri de dimensiuni diferite in tavanul pesterii. 

Intrarea are 30 de metri in inaltime, ceea ce initial nu ti se va parea prea spectaculos, insa incantarea se produce dupa ce treci de aceasta parte. Dupa circa 40 de metri, pestera incepe sa se largeasca si formeaza o sala cu o suprafata de 2400 de metri patrati.

Inaltimea medie a salii centrale a pesterii este de 60 de metri, insa in unele locuri atinge chiar si 100 de metri.

Te vei simti intr-o cu totul alta dimensiune, pentru ca gaurile din tavan au un efect vizual aparte. 

Lungimea pesterii este de 2442 metri, ceea ce o pozitioneaza printre cele mai lungi pesteri din toata tara. Pe langa sala centrala, Devetashka mai are inca doua sectiuni. 

Sectiunea din dreapta este asezata intr-o zona mai uscata si mai calduroasa si are o intrare de 2,5 metri, formand o sala de dimensiuni dreptunghiulare de aproximativ 50 de metri lungime. 

Sectiunea din stanga se intinde pe 2 kilometri , iar aici vei putea observa si un mic rau care curge pe lungimea acestei parti a pesterii. 

Pestera Devetashka gazduieste exemplare din 15 specii de lilieci, iar in timpul sezonului de reproducere (in lunile iunie si iulie), este inchisa, tocmai pentru a proteja coloniile de lilieci si procesul acestora de inmultire. 

Pestera Devetashka poate fi vizitata in intervalul orar 8.00 – 20.00, (exceptand lunile iunie si iulie), iar biletul de acces costa 3 leva/persoana. 

Atentie, sa ai la tine leva, cash, pentru ca nu au optiunea de plata cu cardul si nu accepta nici euro si nici lei.

In video de mai jos am incercat sa surprind pe cat posibil frumusetea aparte a acestei pesteri, iar geleria foto este martora!

Sa-ti fie de folos informatiile si sa te convinga sa o vizitezi si tu!

Cu drag,

Ioana

#devetashka #pesteradevetashka #pestera #bulgaria #velikotarnovo #travelling #calatorie #vacanta #concediu #ioanaserea #blogger #vlogger #youtuber #bucuresti #romania #tiktoker