Pui gatit lent la cuptor pe pat de legume
publicat de catre Ioana Serea pe 21 Februarie 2024
Stii zicala…sau proverbul…cum vrei sa-i zici… “Niciodata nu zice niciodata”?!… Exact asa sunt si eu cand vine vorba de prepararea mancarii, mai ales prin anumite tehnici.
Sunt adepta mancarurilor gustoase, dar mai ales sanatoase, hranitoarea, care se fac simplu, usor si rapid, fara batai de cap. Practic acele retete de incepatori in bucatarie, dar cu preparate finale demne de farfuria unui chef.
Aleg metodele de preparare prin fierbere, coacere si la aburi, si in 99% din cazuri evit prajirea.
Acum, punand in aceeasi propozitie metoda de preparare, coacere, si modul rapid, greu sa astepti de la mine un preparat gatit lent, sau slow cooking cum este acum la moda sa fie denumit.
Dar mi-am luat inima in dinti, si am facut-o si pe aceasta!
Nu a fost chiar intamplatoarea toata treaba…
KitchenShop.ro a lansat Gama Sublime de la Emile Henry, adica vase din ceramica frantuzeasca, ce disperseaza uniform caldura, si fac gatitul mai usor ca niciodata!
N-as fi fost eu daca nu as fi intrat in posesia unui astfel de vas, si nu l-as fi testat imediat!
Prima incercare a fost Friptura de vita gatita lent, pe pat de cartofi (vezi reteta aici), si a fost un succes total! Unde mai pui ca a fost (poate) prim data in viata mea cand eu cu cele doua manute ale mele, am gatit vita!! Cine ar fi zis?! Vita, care se gateste greu, si necesita mult timp de preparare, nu prea se incadra din start in stilul meu de retete simple, rapide si usoare!
Acum ca am prins curaj pe metoda de gatire lenta, adica slow cooking, la cuptor, cateva ore, am zis hai sa imbin ce stiu eu sa fac mai bine, retete simple si usoare, cu ce stie vasul Sublime de la Emile Henry sa faca mai bine, si anume gatitul lent, si sa incerc sa fac un pui gatit lent, la cuptor, pe pat de legume.
Zis si facut! Am “aruncat” in oala Sublime legumele, am facut un bait pentru pui, le-am combinat pe acestea doua, si am bagat totul la cuptor, pentru o gatire lenta, cat timp eu mi-am facut de treaba prin casa, cu copii.
Inca o surpriza placuta! Puiul gatit lent, la cuptor, pe pat de cartofi, a iesit peste asteptarile noastre!
Efectiv ne-am lins pe degete!
Propun sa-ti detaliez ingredientele pentru acest preparat, modul de gatire, pas cu pas, sa incerci si tu reteta, si sa revii catre mine cu feedback!
Ingrediente:
- 1 pui intreg (eu folosesc de la La Provincia – consider ca este unu dintre cei mai sanatosie si hranitori pui de pe piata romaneasca, fara hormoni si antibiotice)
- 100 unt – lasat la temperatura camerei (daca ai copii sub 1 an de zile, aflati la diversificare, alege unt fara sare; organismal lor nu proceseaza sarea pana la varsta de 1 an)
- Sare – dupa gust – a se evita la copiii mai mici de 1 an de zile
- Piper – dupa gust
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 1 lingurita usturoi granulat
- 1 kg cartofi – eu folosesc cartofi albi, dar poti folosi si cartofi rosii (nu recomand cartofii dulci, pentru ca se gatesc mai greu)
- 500 g morcovi
- 2 cere albe
- 2 capatani de usturoi – noua ne place foarte mult usturoiul (plus ca este foarte sanatos, este antibiotic natural), asa ca folosim din plin – poti reduce cantitatea daca nu este pe placul si gustul tau
- 100 ml vin – eu am folosit rose, dar poti folosi si vin alb
Mod de preparare:
In video de mai jos am detaliat pas cu pas modul de preparare al acestui peparat!
Ce pot sa-ti urez este spor la bucatarit, pofta buna, si te astept cu feedback (mai jos, in comentarii), cand incerci si tu!
Iar daca vrei sa aflii mai multe despre metoda de gatire slow cooking (sau gatit lent, pe romaneste), cat si despre vasele din ceramica frantuzeasca Sublime de la Emile Henry, mai jos gasesti informatiile necesare.
Metoda slow cooking (gatit lent)
Slow cooking este o metoda de gatit care implica prepararea alimentelor la temperaturi scazute pe o perioada indelungata de timp. Aceasta tehnica este adesea folosita pentru a gati mancaruri precum carne, legume si chiar deserturi. Principiul de baza al gatitului lent consta in a permite alimentelor sa fie gatite incet si uniform, ceea ce duce la o fragezime si o aroma imbunatatita.
Iata cateva aspecte cheie despre metoda de gatit slow cooking:
- Timp indelungat de gatire: Slow cooking-ul implica gatirea alimentelor la temperaturi scazute timp indelungat, de obicei intre cateva ore si chiar pana la o zi intreaga. Aceasta permite ingredientelor sa se fragezeasca si sa se imbine aromele.
- Utilizarea unui slow cooker sau oala de gatit lent: Pentru a gati in stil slow cooking, multi oameni folosesc un slow cooker sau oala electrica de gatit lent. Aceste dispozitive sunt concepute sa mentina o temperatura constanta si sa permita gatirea lenta intr-un mediu sigur.
- Potrivit pentru taieturi de carne mai dure: Slow cooking-ul este ideal pentru gatitul taieturilor de carne mai dure, cum ar fi paleta de porc sau muschiul de vita, care devin fragede si suculente in timpul procesului de gatire îndelungat.
- Pastrarea nutrientilor si a aromei: Datorita temperaturilor scazute si timpului indelungat de gatire, slow cooking-ul poate pastra mai bine nutrienții din alimente si poate intensifica aromele, deoarece ingredientele se gatesc in propriul lor suc.
- Versatilitate: Metoda slow cooking poate fi aplicata unei game largi de retete, de la supa si tocanite pana la curry si chiar la deserturi precum budinca de paine sau mere coapte.
- Simplu si convenabil: Slow cooking-ul este adesea apreciat pentru simplitatea si comoditatea sa. Dupa ce toate ingredientele sunt adugate in slow cooker sau oala, tot ce trebuie sa faci este sa aștepi, ceea ce il face ideal pentru cei ocupati sau pentru momentele in care nu poti supraveghea continuu gatitul.
- Sfat de siguranță: Este important sa ai grija la igiena alimentara și sa te asiguri ca alimentele sunt gatite la temperaturi suficient de ridicate pentru a preveni creșterea bacteriilor patogene. De asemenea, este important sa te asiguri ca slow cooker-ul este intotdeauna curatat si intretinut corect.
- Slow cooking-ul este o modalitate minunata de a pregati mancaruri delicioase si hranitoare, cu un efort minim, si poate aduce o varietate de arome bogate si texturi fragede in farfuria ta.
Vasele Subime din ceramica frantuzeasca de la Emile Henry
Prelucrate din lut natural si materiale durabile, vasele Sublime te ajuta sa gatesti mancaruri sanatoase si savuroase, pastrand calitatile nutritive ale ingredientelor.
Sunt potrivite pentri calire, sotare, inabusire, prajire si coacere.
Vasele Sublime retin in mod excelent caldura si o distribuie uniform pe intreaga suprafata, pentru un control fin al temperaturii de gatire. Le poti folosi pentru a da crusta carnurilor, pentru a face sosuri fine si reductii la temperatura joasa.
- Pot fi folosite pe
- plita – electrica si pe gaz
- gratar – pe gaz sau carbuni
- in cuptor si cuptor cu microunde (nu contin metal).
- Pot fi puse in congelator la temperaturi de pana la -20°C.
- Pot fi transferate din congelator direct in cuptor. Totusi, nu se recomanda supraincalzirea vaselor si nici incingerea lor fara continut.
- Proeminetele de pe interiorul capacului contribuie la gatirea in suc propriu, pentru mancaruri fragede si suculente.
- Pot fi utilizate ustensile metalice in timpul gatitului, gratie invelisului rezistent la zgarieturi.
- Datorita retentiei excelente a caldurii, vasele ceramice Emile Henry mentin mncarea calda la masa pentru mai mult timp.
Cum poti ingriji vasele Sublime de la Emile Henry
- Cand vasul de gatit este fierbinte evita contactul direct cu suprafete reci sau cu apa rece. Aseaza vasul pe o suprafata neutra, precum un suport de vase, un tocator de lemn sau un prosop de bucatarie.
- Pot fi spalate in masina de spalat vase. Daca gasesti resturi de mancare lipite de fundul vasului dupa ce acesta a fost spalat, umple vasul cu un amestec de apa fierbinte si otet alb, apoi pune-l la fiert. Dups ce s-a racit, curata vasul cu un burete si clateste foarte bine. Poti folosi un burete abraziv daca e necesar, dar nu folosi niciodată inalbitor, pentru a evita deteriorarea materialului.
- Multiplele utilizari de-a lungul timpului vor crea un invelis natural antiaderent al vaselor. Acesta contribuie chiar si la savoarea mancarurilor!
In video de mai jos poti vedea cum a fost curatat manual, cu apa calduta, un buretet si detergent de vase, o oala Sublime de la Emile Henry, dupa ce a fost gatita lent, la cuptor, o friptura de vita pe pat de cartofi.
Sa-ti fie de folos reteta si informatiile!
Cu drag,
Ioana